Vijesti

Friday, June 08, 2001

Spomenik tvorcu danasnje drzave Hrvatske

Ferdo Saric
Hrvatsko slovo

AKADEMSKI KIPARI MLADEN MIKULIN I KRESIMIR ROD, AUTORI SU SPOMENIKA DR. FRANJI TUDjMANU KOJI JE OTKRIVEN 2. LIPNJA 2001. U KRESEVU, KATUNIMA

U subotu 2. lipnja u Kresevu, u Katunima, otkriven je spomenik prvom hrvatskom Predsjedniku, vojskovodji i drzavniku, pobjedniku nad jednom od najmocnijih europskih armija, dr. Franji Tudjmanu. Spomenik je otkrio njegov sin, dr. Miroslav Tudjman. U nazocnosti mnogih osoba iz javnoga, kulturnog i drustvenoga zivota Hrvatske, a pred 7 do 8 tisuca posjetitelja odrzan je i kulturno-umjetnicki program u kojem su uz govornike nastupili prvak splitske opere g. Ratomir Kliskic i pjevacka klapa iz Kostanja. Prije otkrivanja spomenika sluzena je sveta misa posvecena braniteljima Domovine, poginulim vitezovima i u cast hrvatske neovisnosti. Misu je predsluzio zacetnik ideje za izgradnju spomenika don Veceslav Supuk, svecenik poznat po ustrajnosti, koji je i nase ratnike zaduzio iznimnom skrbi i pomoci od lijekova do jeepova koje je uz pomoc nasih ljudi u Domovini i inozemstvu nabavljao.

Isticemo ovoga vrijednoga svecenika zato sto ovo nije jedini spomenik kojega on potice; s druge strane crkve gdje je postavljen Tudjmanov spomenik nalazi se spomenik braniteljima, a vlc. Supuk ne propusta prigodu da pod svetom misom podsjeti na svoje Kresevljane i Katunjane, na dvadesetak vitezova koji su svoju zrtvu za Domovinu podnijeli najvecim sto su imali - svojim zivotom. Nakon svete mise okupljenom mnostvu obratili su se redom ova gospoda: Mirko Condic, Luka Podrug, Nenad Ivankovic, dr. Branimir Luksic i Miroslav Tudjman.

Uvodno su pak govorili Veceslav Supuk i fra Kruno Vukusic, koji je krasnim asocijacijama na Viseslavovu krstionicu i tada uistinu zavidno visoku kulturu Hrvata - dok drugi narodi nisu znali tko su ni sto su - povezao ovo Tudjmanovo vrijeme s onim narodnih vladara. Mirko Condic, kao i uvijek, odmjeren i dostojanstven, govoreci u ime Stozera za obranu digniteta Domovinskog rata i uopce branitelja, istakao je Tudjmanovu postojanost u hrvatstvu i razliku izmedju sluganstva i dostojanstvenoga odnosa prema Domovini. Luka Podrug podsjetio je kako je cesto "bio kritican prema dr. Franji Tudjmanu", ali da je ovaj velikan u odnosu na "ove pigmjece na vlasti istinski gigant i takav ce ostati u povijesti".

Nenad Ivankovic je, upravo na tragu pokojnoga Predsjednika, zagovarao zajednistvo i integracijsko promisljanje Hrvatske, a dr. Branimir Luksic je istaknuo patnju dr. Franje Tudjmana zbog nejedinstva nasega naroda i tolikoga broja odroda. - Pa ipak - naglasio je dr. Luksic - Tudjman je oprastao mnogima, nadao se da ce se mnogi od njih vratiti majci Hrvatskoj. Dr. Miroslav Tudjman apostrofirao je Robertsonove rijeci koje je izrekao za nedavna posjeta Zagrebu: "Jugoisticna Europa ce se ujediniti ili je ne ce biti" i povukao neke usporedbe koje mocnici cine u odnosu na ono sto ne dopustaju drugima.

Spomenik je tezak oko 25 tona i iz granitnoga je mramora, a autori su mu akademski kipari Mladen Mikulin i Kresimir Rod. Predstavlja dr. Tudjmana u mitskoj pozi kako nakon ljubljenja i pustanja kuta zastave na Zvonimirovoj tvrdjavi u kraljevskom Kninu stisce ruke i suznih ociju kao da kaze: Slobodni smo! U simbolickom i opcealegorijskom smislu spomenik je sasvim uspio jer vec i sam kamen kao materijal daje osnovu za dimenziju vise u sagledavanju biti poruke. U pozadini je velika gromada, koja moze simbolizirati i kulu i planinu i snagu dinarskoga krsa, ali i cijele Domovine; gotovo u sredini je u reljefu dubinski izvucen jasan lik dr. Tudjmana u vec spomenutoj pozi, dok je iza njega naznacena hrvatska trobojnica. U zanatskom pak smislu spomenik je takodjer korektan premda smo uvjerenja da se uz malo truda moglo postici vise i otkloniti nedostatke.

Primjerice, zastavu se moglo samo naznaciti a da ucinak bude jednak, ako ne i veci, ali ju se zato dosljednije nego sto je sada dalo naglasiti. Osim sto je ponesto izgubljen dojam "zlatnoga reza", nacin na koji je zastava radjena ostavlja dojam nedovrsenosti. Vjerujemo da je jos uvijek moguce ispraviti taj propust. Vesele nas rijeci koje smo na svecanosti otkrivanja spomenika culi, da ce se Zupanija splitsko-dalmatinaka zauzeti kako bi taj prostor postao sredisnje okupljaliste makar sredisnje Dalamcije za Dan drzavnosti i Dan zahvalnosti.

Na bocnoj strani spomenika stoji Tudjmanov sveti i neporecivi aksiom: Sve za Hrvatsku, Hrvatsku ni za sto.

Hrvatsko slovo
http://www.hkz.hr/Hslovo.htm