naslovnicapotrazitesadrzajjavite se


brzo petrazivanje

NGO
Clan Ujedinjenih Naroda

Vijesti

Saturday, July 17, 2010

Ministar Jandrokovic i Ministrica Yelich zajedno otvaraju II Hrvatske svjetske igre u Zadru


MVPEI,Zadarski list,Jurasinovic

--- Original Message ---
From: tomislave
Sent: Saturday, July 17, 2010 12:51 AM
Subject: Re: Ministar Gordan Jandrokovic i Ministrica Lynne Yelich zajedno otvaraju II Hrvatske svjetske igre u Zadru

Dragi Josipe,
Dragi Jure,

Cestitam i zahvaljujem Vama i Zadarskim ocima i, preko Vas, svima koji su sudjelovali, na bilo koji nacin, u organizaciji i pripremama drugih HSI. To je najbolji prikaz i afirmacija hrvatske demokraticnosti, solidarnosti, povezanosti i zajednistva cije je ostvarenje moguce jedino i samo u Slobodnoj i Nezavisnoj Republici Hrvatskojkoj.

Biti cemo sa Svima Vama u mislima i molitvama na otvorenju u katedrali svete Stosije u Zadru u nedjelju u 18 h. na svecanosti koju ce predvoditi vrli gospicko-senjski biskup Mile BOGOVIC.

Izvolite primiti SVI zajedno nase i moje osobne najljepse zelje pozdrave i blagoslove.

Tomislav Jurasinovic Mr


Ministar Gordan Jandroković i Ministrica Lynne Yelich zajedno otvaraju II Hrvatske svjetske igre u Zadru

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Republike Hrvatske Gordan Jandroković otvorit će, zajedno s ministricom gospodarske raznolikosti Zapadne Kanade Lynne Yelich, II. Hrvatske svjetske igre, u nedjelju, 18. srpnja 2010. godine, u Zadru.

Otvorenju II. Hrvatskih svjetskih igara prethodit će misa u katedrali sv. Stošije u Zadru, u 18,00 sati. Svečanost otvaranja, s kulturno umjetničkim programom, mimohodom delegacija te podizanjem zastave Hrvatskih svjetskih igara, započet će na Poljani Pape Ivana Pavla II, u 19,30 sati.

II. Hrvatske svjetske igre organizira Hrvatski svjetski kongres, krovna udruga iseljenih Hrvata u svijetu, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Na Igrama će nastupiti oko 750 natjecatelja, domaćih sportaša i sportaša hrvatskih korijena iz 24 zemlje, a natjecat će se u 12 sportskih disciplina.

Molimo zainteresirane predstavnike medija da svoj dolazak potvrde Uredu glasnogovornika na e-mail: glasnogovornik@mvpei.hr

Mario Dragun
Glasnogovornik
MVPEI
http://www.mvpei.hr/custompages/static/hrv/templates/_frt_najave.asp?id=496


--- Original Message ---
From: "HSI - Zadar 2010"
Sent: Friday, July 16, 2010 2:56 AM
Subject: HSI 2010. - Konferencija za tisak / Zadarski list

Hrvati, dobro nam došli!

*Na ovogodišnjim HSI nastupit će oko 750 sportaša iz 24 države. Nekoliko država s prošlih Igara nema svoje predstavnike, a četiri države sudjeluju prvi put: Brazil, Crna Gora, Čile i Nizozemska*

Nakon četiri godine Zadar će ponovno ugostiti Hrvatske svjetske igre. Radi se o susretu dvije Hrvatske, domovinskoj i iseljenoj, odnosno o jednom izuzetno važnom programu - rekao je Josip Ante Sovulj, predsjednik Hrvatskog svjetskog kongresa, otvorivši jučerašnju konferenciju za medije održanu u Press centru ŠRC-a Višnjik. Poslije uvodnih riječi organizatora, Jure Strika, ravnatelj HSI, novinare je upoznao s pojedinostima sportskog i kulturno-zabavnog programa koji će od 18. do 23. srpnja povezati Hrvate iz cijelog svijeta.

- Hrvatske svjetske igre su amatersko sportsko natjecanje koje okuplja Hrvate i njihove potomke iz cijelog svijeta. Glavni cilj Igara njihovo je povezivanje s domovinom i obrnuto. Najvažnija poruka s ove tiskovne konferencije glasi: Ovo je trenutak velike radosti i veselja! Ponosni smo što možemo dočekati Hrvate iz cijelog svijeta! Kao i 2006. godine, možemo ponoviti istu rečenicu: U trenutku kada Igre budu proglašene otvorenim, naša misija je u potpunosti ostvarena - istaknuo je Strika.

Na ovogodišnjim HSI nastupit će oko 750 sportaša iz 24 države, kao i na prvim Igrama.

- Početkom godine imali smo brojku od 1.200 prijavljenih, no uzevši u obzir nepovoljne prilike u cijelom svijetu, zadovoljni smo odazivom. Nekoliko država s prošlih Igara nema svoje predstavnike, a četiri države sudjeluju prvi put: Brazil, Crna Gora, Čile i Nizozemska - kaže Strika, dodajući:

- Iako je Austrija imala svoje predstavnike 2006. godine prvi put sudjeluju Gradišćanski Hrvati iz Austrije. Posebno nam je drago što će sudjelovati jedna brazilska delegacija koju većim dijelom čine potomci pripadnika njemačke nacionalne manjine, Folksdojčeri, koji su do II. svjetskog rata živjeli na području Slavonije. Također smo sretni i zbog dolaska Hrvata iz Boke Kotorske.

Pored sportskog, u kulturnom i zabavnom dijelu programa očekuju se nastupi još 150 sudionika iz inozemstva. Igre će otvoriti Lynne Yelich, kanadska ministrica hrvatskih korijena i hrvatski ministar MVPEI Gordan Jandroković.

- To potvrđuje da Igre daleko nadilaze sportski karakter. Pored ministrice Yelich, na svečanom otvaranju očekujemo nekolicinu stranih političara s hrvatskim korijenima. Jedan od njih je Tony Krstičević koji je zastupnik u parlamentu Zapadne Australije. Očekujemo dolazak kanadskog ambasadora u Hrvatskoj. Tijekom Igara sudionik će posjetiti i drugi ambasadori stranih država. Svoj dolazak potvrdio je i predsjednik HOO-a, Zlatko Mateša. Uz sportske, Igre će obilovati i raznovrsnim kulturnim manifestacijama.

- Kroz tjedan Igara u Zadru održat će se Večeri hrvatske iseljeničke lirike u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, posjet gradu Ninu, ribarska fešta u Posedarju. Kao novost u programu najavljujemo i gostovanje predstavnika Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba koji će u srijedu, 21. srpnja, održati predavanje o počecima suvremene hrvatske države do njezinog međunarodnog priznanja. Ovaj događaj posebno najavljujemo jer je dogovoren nakon tiskanja našeg vodiča za HSI - podvukao je Strika.

Hrvatske svjetske igre HSK “Zadar 2010”
www.zadar2010.org/

Related Articles

View photos

Print article

Contact Kanadsko Hrvatski Kongres